OOZ Maribor

VABILO na delavnico: “KAKO USPEŠNO PRENESTI LASTNIŠTVO PODJETJA NA NASLEDNJO GENERACIJO?” (OOZ Maribor, 25.09.2018 , 15:00-21:00)V skladu s projektom Osveščanje podjetnikov s področij prenosa lastništva smo pripravili delavnico pod nazivom ”Kako uspešno prenesti lastništvo podjetja na naslednjo generacijo?”, ki bo v TOREK, 25.09.2018 med 15:00 in 21:00 uro v izobraževalni dvorani OOZ Maribor, Titova cesta 63, Maribor.


Opis dogodka:

Podatki iz zahodnega sveta so zastrašujoči. Prehod v drugo generacijo preživi le vsako tretje podjetje. Vsakemu sedmemu uspe preživeti prehod v tretjo generacijo. Žal v zadnjih letih zelo podobno ugotavljamo tudi v Sloveniji. To je le dodaten dokaz, da se ustanovitelji starši premalo zavedajo te problematike. Večina trmasto vztrajajo na svoji poti, prepričanih v svoj prav. Rezultat tega je propad podjetja in uničeni medsebojni družinski odnosi. Kolaps se običajno ne zgodi takoj, pač pa postopno v roku nekaj let. Prenos dejavnosti je nujno načrtovati pred upokojitvijo ustanovitelja in sicer najmanj 5 let prej. Večje kot je podjetje, prej se je potrebno spopasti s postopnim prenosom odgovornosti.

Opis programa:

spirit in ministrstvo - logo

Glavna razloga za propad oz. neuspešen prenos dejavnosti na naslednike sta:

  • Konflikti med družinskimi člani in priženjenimi.
  • Slaba priprava prevzemnikov na poslovanje.

Konflikti se redno pojavljajo med posamezniki, ki so veliko skupaj. V družinskem podjetju se člani družine nenehno srečujejo. Poleg tega se prepleta odnos starši – potomci. Zlasti v odnosu oče – sin večkrat prihaja do trajnih napetosti. Velikokrat tudi med brati, sestrami in njihovimi partnerji.

Starši večinoma želijo ohraniti kontrolo nad delovanjem podjetja, ki pa je velikokrat prekomerna. Posledično je slaba priprava potomcev na prevzem precej običajna zadeva, ki pripelje do propada podjetja, ko se ustanovitelj dokončno umakne.

Sedem ključnih razlogov za propad družinskih podjetij:

  • Starši želijo imeti vedno prav. Česarkoli se potomec loti delati po svoje, je kritiziran.
  • Marsikateremu ustanovitelju je podjetje tako pomembno, da ga sploh ne želi zares zapustiti, zato s pokojnino zavlačujejo.
  • Večina želi ostati aktivna tudi po upokojitvi in imeti še vedno glavno besedo pri odločanju. »Otroci« se starajo in postajajo nestrpni. Želijo si samostojnosti, zato se pojavijo konflikti.
  • Mnogi se sicer veselijo pokojnine in zasluženega »miru«, a prenosa znanja ne znajo izpeljati na pravi način. »Nehote« še vedno držijo vse niti v svojih rokah, zato marsikateri potomec z leti obupa in odide ali pa se izogiba prevzema odgovornosti.
  • Večina staršev svojim potomcem ne zaupa, da so le ti sposobni samostojno voditi podjetje, zato jih na prevzem odgovornosti sploh ne pripravljajo.
  • Večina se prenosa dejavnosti loti prepozno oz. tik pred upokojitvijo. Izpeljejo ga na hitro, praktično čez noč. Posledica je počasen propad družinske dejavnosti.
  • Ker se prenos ne načrtuje, se pojavijo konflikti znotraj generacije, med brati, sestrami in njihovimi partnerji, ki so za družinsko harmonijo usodni, posledično pa tudi za podjetje
Zakaj s prenosom ni smiselno odlašati poglejte v kratkem videu: https://www.youtube.com/watch?v=LS63iCkFqOU
Več o sami tematiki in problematiki poglejte na: https://www.youtube.com/watch?v=x_9vdgTXpk8Predavatelj:
uroš knavs

Uroš Kavs prihaja iz družinskega podjetja, v katerem je bila zaposlena celotna družina.
Oče kot direktor, mama računovodja, mlajši brat sprva kot informator in tehnolog strojništva. Kasneje je brat prevzel dejavnost in danes uspešno vodi podjetje.

Zaključil je študij ekonomije in diplomiral iz teme Prenos družinskega podjetja v naslednjo generacijo. Preučuje odnose v družinskih podjetjih,  saj se je s konflikti in vsakdanjo vpetostjo v poslu srečeval tudi v domačem podjetju. Po duši je sociolog, po zanimanju podjetnik in skupek vseh želja in okoliščin ga je pripeljal do odločitve, da družinski posel prepusti bratu, sam pa prične s svetovalno dejavnostjo. V ta namen je ustanovil Inštitut M.O.S.T., kar je simbol uspešnega prehoda dejavnosti in odgovornosti iz staršev na potomce.

Ugotavlja, da podjetnike ob prenosu dejavnosti običajno zanima zgolj davčni vidik, zanemarjajo pa strateško načrtovanje prenosa dejavnosti na naslednike. Prav zato je statistika uspešnosti prenosa tako porazna in kaže, da uspe le 1/3. Glavni razlog so konflikti, čemur podjetniki namenjajo premalo pozornosti v prepričanju, da so vse dogovorjeni. Pomagal je preko 150 podjetjem, ki so svoje odnose uredili dolgoročno, kar je pogoj za nadaljevanje uspešnega poslovanja. V namen osveščanja o tej problematiki, je napisal knjigo Kako družinskemu podjetju zagotoviti uspešno prihodnost, v kateri je polno primerov iz prakse, uspešnih in tudi neuspešnih zgodb. Izvaja družinsko – poslovno – premoženjsko mediacijo z namenom doseči pošten družinski dogovor, ali pa dogovor med prijatelji v večosebnih družbah s ciljem ohraniti pristne medsebojne odnose in podjetju zagotoviti uspešnost na dolgi rok.Število mest je omejeno.

Cena: Brezplačno

Delavnico organizira SPIRIT Slovenija, javna agencija ob finančni podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Dodatne informacije: Marjana SAVIĆ KRAJNC: marjana.savic-krajnc@ozs.si , tel. št.: 041 666 642.

Vljudno vabljeni!


Vašo prijavo oddajte čim prej!

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor