OOZ Maribor

Vlada naj v energetski krizi pomaga tudi malim obrtnikom in podjetnikom

S težavami zaradi visokih cen energentov se soočajo tako gospodinjstva kot gospodarstvo. Vlada je že sprejela nekatere ukrepe za omilitev posledic, a se je žal, kot ugotavljamo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ponovno pozabilo na male obrtnike in podjetnike.

»Predstavljeni ukrepi vlade za omilitev posledic visokih cen energentov so usmerjeni predvsem v pomoč energetsko intenzivnim podjetjem. Vendar pa so tudi mali obrtniki in podjetniki prizadeti in nujno potrebujejo pomoč. Zdi se nam nepošteno in diskriminatorno, da bi bili mali poslovni subjekti, ki so najranljivejši del gospodarstva, ponovno izvzeti iz ukrepov pomoči,« je ob tem poudaril predsednik OZS Branko Meh.

V OZS smo zato na predsednika Vlade Janeza Janšo, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška in ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca naslovili prošnjo, da se kriterije za upravičenost do pomoči nemudoma ustrezno popravi, da bodo do pomoči upravičeni tudi mali obrtniki in podjetniki.

Po mnenju OZS bi morali biti med prejemniki pomoči tudi podjetja, ki imajo manj kot pet zaposlenih in ki so imela v  poslovnem letu 2019 manj kot petodstotni delež energije v strukturi odhodkov. Obenem menimo, da bi morali omiliti tudi kriterij glede povišanja stroškov za energijo v letu 2022, in sicer s predlaganih 30 na 20 odstotkov.

Ob tem pa se moramo zavedati, da imajo tudi podjetja z manj kot pet zaposlenimi visoke stroške za energijo. Dandanes imajo namreč v podjetjih visoko tehnološke stroje in opremo, tudi robote, ki za svoje delovanje porabijo ogromne količine električne energije. Energetska kriza, ki smo ji priča, ima torej velik vpliv tudi na ta mala podjetja in jim je zato treba nujno pomagati.

»Malo gospodarstvo je hrbtenica slovenskega gospodarstva. Narediti moramo vse, da ostane vitalna in da se ne zlomi,« še dodaja Meh.

Vir: OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor