OOZ Maribor

Vlada ne napoveduje dviga davka na dodano vrednost


V izogib napačnim interpretacijam Ministrstvo za finance pojasnjuje, da vlada v okviru dokumenta Program stabilnosti 2023 ne napoveduje dviga stopenj davka na dodano vrednost (DDV). Zaradi zahtev Evropske komisije je v okviru vsakoletne priprave programa stabilnosti zavezana k vključitvi analize vpliva različnih ekonomskih dejavnikov na bruto domači proizvod (BDP), ni pa to napoved njenih prihodnjih odločitev.

Vlada v okviru evropskega semestra – to je proces usklajene priprave in poročanja o ukrepih ekonomske in fiskalne politike držav članic Evropske unije – vsako leto pripravi nacionalni reformni program in program stabilnosti. V slednjem skladno z zahtevami Evropske komisije in Pakta za stabilnost in rast med drugim opredeli večletni makroekonomski in fiskalni okvir.

Vlada bo Program stabilnosti 2023 sprejela in poslala Evropski komisiji ta teden, v dokumentu pa ne napoveduje dviga stopenj DDV.

Poglavje programa stabilnosti je skladno z zahtevami Evropske komisije za vse države članice tudi Analiza občutljivosti salda sektorja država. Omenjena analiza prikazuje elastičnost določenih kategorij proračunskih izdatkov in prejemkov, ki izhaja iz spremembe posameznega ekonomskega dejavnika. Gre torej zgolj za analizo vpliva spremembe različnih ekonomskih dejavnikov (na primer inflacije in rasti zaposlenosti) ali kakšne druge spremembe na saldo sektorja država.

Analiza predstavlja ekonometrično vrednotenje različnih ukrepov, zato smo v njej jasno zapisali, da je potrebna previdna interpretacija. Analiza ne predstavlja napovedi prihodnjih odločitev vlade, ampak le prikazuje posamezne ovrednotene odklone od osnovnega fiskalnega scenarija, narejenega na podlagi napovedi Urada Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj.

Vir: MFOZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

12-06-2024

SPOT svetovanje Podravje, Pobreška 20

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor