OOZ Maribor

Zaradi upada prometa obrtniki pričakujejo pomoč

O ukrepih za pomoč gospodarstvu v okviru PKP10 so razpravljali tudi člani Upravnega odbora OZS na današnji seji. Strinjali so se, da mora v vlada v PKP10 nujno vključiti ukrepe subvencioniranja čakanja na delo doma in skrajšanega delovnega časa ter znižanje DDV za gostinske storitve.

»Številni obrtniki in podjetniki še vedno delajo omejeno, ob upoštevanju določenih pogojev. Na upad prometa v specializiranih trgovinah, kozmetičnih, frizerskih salonih in gostinskih obratih vpliva tudi pogoj PCT za potrošnike, zato v PKP10 predlagamo dodatne ukrepe pomoči, kot sta ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo,« je uvodoma poudaril predsednik OZS Branko Meh in dodal: »Zadovoljni smo, da nam je vlada prisluhnila in pustila gospodarstvo odprto. Zavedati pa se moramo resnosti zdravstvene situacije v državi, zato ponovno pozivam vse, da se cepijo. S tem bodo pripomogli, da bo gospodarstvo ostalo odprto in da bomo ohranili delovna mesta.«

Na težko situacijo v gostinstvu pa je opozoril Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS: »Zadovoljni smo, da sicer lahko delamo, vendar če ne delamo rentabilno, nam to nič ne pomaga. December je mesec praznovanj in ob obstoječih pogojih panoga ne bo poslovala rentabilno. Nadomestila za skrajšan delovni čas delavcev so zato nujno potrebna, če želimo ohraniti podjetja v tej panogi.« Tudi Ivan Meh, podpredsednik OZS, se je strinjal s Cvarom. »Kličejo me gostinci s Koroške, ki imajo velik problem z upadom prometa, saj praznovanj v gostilnah ni več. Pozivajo nas, da jim zagotovimo ustrezno nadomestilo,« je dodal Ivan Meh.

Za omilitev posledic epidemije je OZS sicer že predlagala znižanje stopnje DDV v gostinstvu in turizmu na 5 %, in sicer za gostinske storitve prehrane in brezalkoholne pijače, vino in pivo. Podobne ukrepe so sprejeli tudi v Avstriji (na 5%), Nemčiji (na 5%) in v drugih državah.

Poleg tega je OZS predlagala, da se v PKP 10 vključi tudi ukrep povračila mesečnega temeljnega dohodka vsaj do sredine leta 2022, za tiste zavezance, ki jim bo upadel promet v 2021 za več kot 20 % glede na leto 2019 ali 2020. Med predlogi OZS so še ukrep povračila nekritih fiksnih stroškov, ukrep povračila škode zaradi odpisa blaga in podaljšanje obstoječih moratorijev kreditov vsaj do aprila 2022.

Vir:  OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor