OOZ Maribor

Zbornica je aktivno sodelovala na Slovensko – beloruskem investicijskem forumu

Prva v nizu mednarodnih poslovnih konferenc, ki jih v sodelovanju z OOZ Maribor organizira mestna občina Maribor, je bila Slovensko – beloruski investicijski forum, ki je potekal 23. in 24. septembra v Hotelu Habakuk v Mariboru. Na konferenci se je 100 slovenskih obrtnikov in podjetnikov seznanilo z investicijskimi interesi 35 potencialnih investitorjev iz Belorusije in z načini, kako medsebojno sodelovati. Slovenski podjetniki so se drugi dan konference sestali z beloruskimi v obliki individualnih poslovnih sestankov.
Na Slovensko – beloruskem investicijskem forumu je Andrej Fištravec, župan mestne občine Maribor v uvodnem nagovoru povedal, da išče Maribor, nekoč prestolnica tedanje Jugoslavije, nove priložnosti. Zato je Slovensko – beloruska poslovna konferenca prva v nizu gospodarskih konferenc oziroma forumov, ki se jih organizira v Mariboru, da bi povezali mariborske in slovenske obrtnike s tujimi. Zagotovo se bodo poslovni pogovori kmalu konkretizirali in realizirali, je še poudaril. Marko Kovačič, županov svetovalec, je predstavil mesto in brošuro Invest in Maribor, ki jo je pripravila mestna občina Maribor ter spletno stran www.investinmaribor.eu, kjer je mesto Maribor predstavljeno kot mesto investicijskih priložnosti. Med gosti na forumu je bil tudi veleposlanik Franci But iz kabineta zunanjega ministra, zadolžen za gospodarsko diplomacijo. Zagotovil je, da bo podjetniškim iniciativam sledila gospodarska diplomacija..
Sledila je predstavitev Belorusije, ki je članica Evroazijske gospodarske skupnosti s 180 milijonskim trgom in ki je odlična odskočna deska za vstop v Rusijo, za katero veljajo EU sankcije. Dobro sodelovanje z Belorusijo je vzpostavil Slovenski center za mednarodno sodelovanje in razvoj Slovenije, ki je v Minsku. Uradni predstavnik centra, Davlat Yusupov je na forumu povedal, da je trenutno v teku okoli 30 projektov, v vrednosti preko 50 milijonov evrov, pri katerih sodelujejo slovenska podjetja. Med projekti, pri katerih sodeluje SID banka z zavarovanjem, so gradnja sodobne čistilne naprave tovarne sladkorja v Skidelu, gradnja trgovsko-zabaviščnega parka in montaža linije za sortiranje odpadkov. Prvega dne obiska beloruske gospodarske delegacije je sledila še odprta razprava o možnostih sodelovanja med Slovenijo in Belorusijo
Drugega dne investicijskega foruma je goste uvodoma pozdravil Aleš Pulko, predsednik OOZ Maribor, in predstavil slovenski obrtno zbornični sistem in OOZ Maribor. Poudaril je, da je mariborska obrtna zbornica močno vpeta v lokalno okolje in da v sodelovanju z lokalnim okoljem, predvsem z mestno občino, skupaj odpira obrtnikom pot na mednarodne trge, kar ocenjuje kot pravo pot. Sledile so še predstavitve beloruskih in slovenskih podjetij, zainteresiranih za sodelovanje in intenzivni individualni poslovni pogovori.
Maribor je tako je v okviru projekta Invest in Maribor septembra gostil belorusko delegacijo. To je bil prvi od treh za letos načrtovanih gospodarskih forumov. Novembra bosta sledila še slovensko kitajski in slovensko iranski investicijski forum. Na vseh treh sodeluje tudi Območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor, ki poziva obrtnike – če ste morda zamudili slovensko-beloruski forum, nikar ne zamudite naslednjih dveh. Izkoristite priložnost, ki vam jo za vstop na tuje trge odpira mariborska obrtna zbornica in navežite poslovne stike s potencialnimi tujimi partnerji.

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

20-04-2024

Sodni stolp, Pristan 8, 2000 MARIBOR, Hotel Maribor, Glavni trg 8, 2000 MARIBOR

15-04-2024

OOZ Maribor, Titova cesta 63, 2000 MARIBOR

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor