OOZ Maribor

Elektronski prenos fotogafije 11.7.2023


MNZ  je v želji po nadgraditvi in poenostavitvi obstoječega sistema za sprejemanje vlog za osebne dokumente ter izboljšavi kvalitete slik za personalizacijo biometričnih potnih listin razvil poseben sistem za elektronski prenos fotografije od fotografov do upravnih enot. Ko bo fotograf zajel fotografijo, jo bo preko posebnih spletnih servisov in ustreznih avtentikacijskih mehanizmov prenesel v centralno odložišče. Centralni sistem bo preveril ustreznost fotografije in zajeti fotografiji določil unikatno referenčno številko. Po uspešno opravljenem postopku bo fotograf stranki predal to unikatno referenčno številko, s katero se bo oglasila na upravni enoti, pri tem ji fotografije v fizični obliki ne bo potrebno predložiti. Na upravni enoti ne bo potrebno skeniranje in preverjanje kvalitete fotografije, saj bo to že opravljeno. Referent bo zajel le vse ostale podatke (strankin podpis preko elektronske podpisne tablice in podatke iz uradnih evidenc) in jih pripravil za personalizacijo.

Fotografi, ki se bodo želeli vključiti v sistem, bodo morali:

– pridobiti kvalificirano spletno digitalno potrdilo
– imeti bodo morali ustrezno tehnično opremo
– opraviti bodo morali izobraževanje

1. Pridobitev kvalificiranega spletnega digitalnega potrdila
Brez kvalificiranega digitalnega potrdila in brez dostopa do svetovnega spleta uporaba e-fotografa ni mogoča, zato fotografe pozivamo, da čimprej poskrbijo za pridobitev enega izmed naštetih digitalnih potrdil:

– SIGEN.CA (spletno kvalificirano potrdilo za fizične osebe);
– AC NLB (digitalno potrdilo za fizične osebe);
– POŠTA®CA (digitalno potrdilo za fizične osebe);
– HALCOM CA (digitalno potrdilo za fizične osebe)

2. Ustrezna tehnična oprema2.Ustrezna tehnična oprema
Fotograf mora imeti :
– računalnik z nameščenim operacijskim sistemom Windows  in brskalniki;
– Google Chrome, ali
– Mozila Firefox, ali
– Edge
– laserski ali brizgalni tiskalnik za izpisovanje potrdil; opcijski čitalec pametnih kartic (v primeru, da je digitalno potrdilo shranjeno na pametni kartici). Internetna povezava

3. Izobraževanje
Fotograf mora opraviti izobraževanje. Navodila pripravljena:Na podlagi navodil MNZ.  Aplikacija e-Fotograf je dosegljiva na povezavi  (link): https://efotograf.gov.si  Spletna stran je aktivna z veljavnim kvalificiranim spletnim digitalnim potrdilom.

Vsi fotografi morate ob prijavi za e-fotografa preko linka oddati vlogo, kot je bilo povedano na izobraževanju, neregistrirani uporabniki morate oddati vlogo za uporabo aplikacije e- fotografa, kjer izpišete zahtevane podatke (priimek, ime, telefonsko številko, e- pošto, EMŠO, geslo..). Po prejemu vloge v aplikacijo e – fotografa, vas bo MNZ avtoriziralo in po tem boste lahko pričeli z delom v e-fotografu. Prosimo vas, da po oddaji vloge posredujete tudi e- pošto : podpora-dunz.mnz@gov.si na Ministrstvo za notranje zadeve da bodo obveščeni o vaši oddaji vloge.
Aplikacija e-Fotograf je dosegljiva na povezavi  (link): https://efotograf.gov.si  Spletna stran je aktivna z veljavnim kvalificiranim spletnim digitalnim potrdilom Vsi fotografi morate ob prijavi za e-fotografa preko linka oddati vlogo, kot je bilo povedano na izobraževanju, neregistrirani uporabniki morate oddati vlogo za uporabo aplikacije e- fotografa, kjer izpišete zahtevane podatke (priimek, ime, telefonsko številko, e- pošto, EMŠO, geslo..). Po prejemu vloge v aplikacijo e – fotografa, vas bo MNZ avtoriziralo in po tem boste lahko pričeli z delom v e-fotografu. Prosimo vas, da po oddaji vloge posredujete tudi e- pošto : podpora-dunz.mnz@gov.si na Ministrstrstvo za notranje zadeve da bodo obveščeni o vaši oddaji vloge. Od meseca maja 2011  že lahko uporabljate fotografije v sistemu e- fotografa tudi za nova biometrična dovoljenja za prebivanje za državljane tretjih držav z biometričnimi zaščitnimi elementi v obliki kartice. Od meseca julija 2017 pa se tudi že uporablja za vozniška dovoljenja.

Povezavo do webinarja boste prejeli dan pred dogodkom, za prijavo sporočite na email: adrijana.poljansek@ozs.si

Seminar bo potekal:     v  torek 11.julij  2023 (prijave odprte)

Trajanje: od 9.00h do 11.30h, preko spletne aplikacije ZOOM. Obvezna je predhodna prijava preko spletne prijavnice, ki jo najdete na dnu objave posameznega dogodka na strani .j

PROGRAMA IN VSEBINA IZOBRAŽEVANJA:

9.00 –  9.30  Predstavitev projekta elektronski prenos fotografije (e – fotograf)
9.30 – 10.15  Predstavitev uporabniškega dela z aplikacijo
10.15 – 11.00  Kriteriji za zajem ustrezne fotografije in napake pri preverjanju fotografij
11.00 – 11.20  Praktično delo na aplikaciji (priprava in vnos fotografij)

Vir: Adrijana Poljanšek, OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor