OOZ Maribor

Kam se obrniti, če želite odpreti podjetje v Avstriji in/ali Nemčiji

Vedno več podjetnikov se odloča, da razširijo svojo tržno dejavnost tudi na druge države EU. Enotni notranji trg omogoča državljanom EU prosti pretok blaga, storitev, kapitala in oseb znotraj EU in hkrati odpravlja nekatere tehnične, pravne in birokratske ovire. Tako lahko podjetja iz Slovenije konkurirajo na EU trgu in prodajajo in/ali dobavljajo produkte (proizvode, polproizvode, storitve itd.) na enotnem evropskem trgu.

Pomembno je, da se podjetniki že pred uradnim odprtjem oz. zagonom podjetja in ali poslovne enote ukvarjajo s tematikami, ki so pomembna za delovanje na avstrijskem ali nemškem trgu, saj se je le tako možno izogniti kasnejšim nepredvidenim neprijetnostim.

Tako v Avstriji, kot v Nemčiji obstajajo državne inštitucije, ki vam strokovno pomagajo pri pomembnih vprašanjih že pred samim odprtjem podjetja. Obisk teh inštitucij vam toplo priporočamo v ustrezni fazi načrtovanja odprtja podjetja ko potrebujete najnovejše, vaši obrti in dejavnosti, prilagojene informacije (ne pa šele kasneje, ko se pojavijo neprijetnosti in/ali težave, vi pa ste bili mnenja, da ste pridobili vsa ustrezna potrdila in pooblastila za izvajanje vaših poslovnih namer oz. veliko prezgodaj, ko sploh še premišljujete o nameri odprtja podjetja v drugi državi in potrebujete splošne informacije, ki so vam še dostopne na spletu).

V predpripravah vam priporočamo, da si že sami pogledate spletne strani spodaj navedenih organizacij (povezave so na dnu strani). Tako lahko pridobite začetne informacije, ki vam bodo pomagale določiti vsaj oporne točke, ki ih je potrebno obravnavati s posebno pozornostjo glede na vašo stroko/podjetniško naravnanost poslovanja v tujini (npr. izvajanje del/zaposlovanje v reguliranih poklicih in pridobitev kvalifikacij, določena pravila trženja, različne možnosti pravne oblike podjetja itd.) Veliko prednost boste imeli, če se s konkretnimi vprašanji obrnete na primerne spodaj omenjene zbornice (ali pa na oddelek OZS svetovanje na področju poslovanja v tujini).

Konkretne organizacije v Avstriji in Nemčiji

V Avstriji priporočamo obisk Avstrijske gospodarske zbornice oz. »Wirtschaftskammer Österreich«[1], ki ima svoje poslovalnice po vsej Avstriji. Organizacija je primerljiva s slovenskim OZS. V Nemčiji priporočamo obisk gospodarske zbornice oz.  HWK »Deutsche Handwerdkerkammer«[2], ki je prav tako zastopana po celi Nemčiji in je s svojim delovanjem še najbolj primerljiva z delovanjem OZS.

V Avstriji in Nemčiji je članstvo podjetij in obrtnikov pri primernih zbornicah obvezno. Pri njih dobite preverjene in aktualne informacije, ki so pomembne za večino podjetnikov. Svetujejo vam celostno na naslednjih področjih:

  • Gospodarsko pravno svetovanje;
  • Pomoč pri izbiri primerne pravne oblike podjetja;
  • Svetovanje na področju socialnih prispevkov in socialne varnosti;
  • Svetovanje na področju financiranja in subvencij;
  • Svetovanje na področju dovoljenj za opravljanje dejavnosti.

Tako v Avstriji, kot tudi Nemčiji obstajajo določene skupine podjetij in obrtnikov in tudi delojemalcev, ki pripadajo drugim zbornicam, kot so npr. »Landwirtschaftskammer«, ki zastopa gozdarje, kmete, vinogradnike in vrtnarje v Nemčiji, ali pa »Österreichische Ärztekammer« za poklice zdravnikov in »Kammer der Steuerberater:innen und Wirtschaftsprüfer:innen«, zbornica za revizorje in davčne svetovalce, v Avstriji.

Za konec

Obisk teh inštitucij vam toplo priporočamo v fazi načrtovanja odprtja podjetja in ne šele, ko se pojavijo neprijetnosti in/ali težave. Le tako se namreč lahko uspešno izognete morebitnim kasnejšim težavam ali neprijetnostim na pravnih in/ali drugih področjih. Zgolj v vednost: tako Nemčija, kot Avstrija imata svoja zunanja zastopstva za nekatere zbornice tudi v Sloveniji (AUSSENWIRTSCHAFT: Slowenien – WKOSlowenien (ahk.de)). V vsakem primeru, svetujemo, da z njimi komunicira nekdo, ki govori nemški jezik in hkrati lahko zastopa vaše interese.

[1] WKO.at – das Portal der Wirtschaftskammern – WKO

[2] Deutschlandkarte der Handwerkskammern | ZDH

 

Vir: Vesna Ambrožič, OZS

 

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor