OOZ Maribor

V OZS razočarani nad izjavo v noveli zakona o pomoči gospodarstvu

Ne podpisujte pogodb z distributerji!

Minister Han je 6.10.2022 gospodarstvo obenem pozval, naj za naslednje leto ne podpisuje nobenih pogodb z distributerji. Vlada skupaj s predstavniki gospodarstva namreč pripravlja nov nabor ukrepov, s katerimi bo država pomagala podjetjem preživeti morebitno zaostritev energetske krize v prihodnjih mesecih in letu 2023.


Poslanci DZ so 6.10.2022 sprejeli novelo zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo izjemno razočarani, da je v noveli ostala izjava, ki od upravičenca do pomoči zahteva, da cene svojih izdelkov oziroma storitev zaradi dviga cen električne energije in zemeljskega plina ni dvignil za več kot 10 odstotkov.

»Po sestanku z ministrom Hanom, ki smo ga imeli minulo sredo, smo pričakovali, da se bodo na vladi vendarle odločili drugače in iz novele črtali sporno izjavo. Prepričani smo namreč, da mnogi obrtniki in podjetniki ne bodo niti zaprosili za pomoč, saj jim takšna izjava onemogoča dvig cen in storitev. Glede na to, da se dvigujejo materialni stroški in stroški dela, je nerealno pričakovati, da do dviga cen izdelkov in storitev ne bo prišlo. Poleg tega pa ostaja tudi uganka, na kakšen način bo država preverjala razloge, zaradi katerih so bila podjetja primorana dvigniti cene,« ob tem poudarja predsednik OZS Blaž Cvar.

V OZS smo že v času covid krize in pri sprejemanju interventnih zakonov videli, kaj pomenijo tovrstni pogoji pri pridobivanju pomoči. Številni člani so dobili pomoč države in ker pogojev kasneje niso izpolnili, česar vnaprej niso mogli predvideti, so morali državno pomoč vrniti. »Podobna zgodba se lahko ponovi tudi v tem primeru, zato ponovno apeliramo na pristojne, da se sporna izjava, ki predstavlja dodatno birokratsko oviro, izbriše iz novele,« je še pojasnil Cvar.

V zbornici ob tem opozarjamo, da niso problem zgolj visoki stroški električne energije in zemeljskega plina, temveč je velik problem tudi upad naročil pri tistih podjetjih, ki so vezana na nemški in avstrijski trg. Številna podjetja, naši člani, nam sporočajo, da bodo primorana odpuščati, če ne bo sprejet ukrep čakanja na delo doma. V OZS zato pričakujemo takojšnjo uvedbo ukrepa čakanja na delo, po vzoru Nemčije, ki je v teh kriznih časih takšen ukrep že uvedla.

»Narediti moramo vse, da ohranimo podjetja in delovna mesta. Gospodarstvo je namreč tisto, ki nam omogoča socialno državo in blaginjo za vse,« še poudarja Cvar.

Vir: OZS


ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

12-06-2024

SPOT svetovanje Podravje, Pobreška 20

04-07-2024

Karierno središče Maribor, Gregorčičeva ulica 15, Maribor (v živo)

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor